Szeb, Máté, Fló

Naplószerű, amibe csak nagyritkán van időnk írni

Tuesday, September 27, 2011

(Majdnem) egy év elmúlt....hova tűnt a blablabla, blablablabla...(ala KonczZsuzsanéni)

Debéna ez a blogger, nemhagyja, hogy gmail e-mail címem legyen, ezért a régi, kanadait kell használnom. Mégilyet.

Már nagyon időszerű, hogy egyetsmást feljegyez ezekről a kölkökről. Mert egyre változnak, az emberlánya meg elfelejti mindjárt, mik történtek, mihelyst valami más történik,ugye.


Flóra csodaédes. 21 hónapos, asszem, szalad, "beszél", rajzol, többek között. Szavai, egyelőre, magyarok: mam (ez én vagyok, és ez pont nemmagyar), néni (ez mindenki, nénik és bácsik egyaránt), bi (birka, kedvenc állatkája), mama (nagymama), ttt (tej), bababa (tej), baba, bébi (baba, de angolul beszélüknek kijáról változat), nem, mómómó (more more more, a fiúktól eltanult, tányér újratöltésére irányuló felszólítás), cica, cica (kutya), mányi (málna és minden más gyümölcs, kivéve banánt, mert az: baaa. Mondatokat is alkot, ilyet: nem cica, bi. (ha mondjuk megviccelem, és a birkáját cicának hívom). Ha jó kedve van (majdnem mindig) egyfolytában "beszél". Tegnap megérdeztük, hová megy, erre megáll, ránk néz, és elkezd magyarázni, nagyon meggyőzően, és minden értelem nélkül, majd tovatotyog. Semmi kétség, ő ért minket, csak mi nem értjük őt.

Szeb. Hm, mióta a suli elkezdődött (most elsős, tavaly nulladikos volt, vagymi, amolyan iskolában-óvoda-szerűbe járt), elég nehéz vele. Most pl. félóránként jár pisilni, szerintem idegesség okén, de azért holnap megkérdezzük a dokit is. Focizni nem akar, pedig minden barátja jár. Ügyesen olvas (!), írni tanul (a, c, d), és nagyon meg akar felelni a suliban. A tanítónéni, sajnos, lecserélődött, és az új elég gyökér, mitmondjak. Kicsit maradi, az anyukákkal lekezelő, többen mondták már, úgy érzik, megint iskolások, és rossz fát tettek a tűzre, miután vele beszéltek. Engem csak felidegesít, ezért egyelőre kerülöm. Szebi, virágszálam, imád enni, egyfolytában táplálja magába a cuccot, nem győzöm már, közben meg olyan kis sovi, hogymég. Semmi zsír nincs rajta, viszont nagyon izmoska.


Máté virág új oviba került, és imádja. 3 nap megy, 6 órára, és nagyon kivan, de sokkal jobban átvészeli a délutánokat, mint a nyár előtt. Fáradt, de nem őrült-fáradt, csak zenét akar, nézni vagy hallgatni, és akkor feltöltődik, és megint mehet a menet. Nagyon jól beszél már, kedven szava az "actually", minden mondatba belebiggyszti :)

Amúgy, ha kell, magyarul is nyomják, Erzsi mama ittlétekor vele magyarul beszéltek. A mondatok nem mennek zőkkenőmentesen, és Szebi egy kicsit félénk is, mert nem akar semmit rosszul mondani (még csak 5 éves, és már ilyen, jajj!), de nagyon gyorsan tannulnak, és az "r" kivételével mindent simán kiejtenek. Máté különösen gyorsan felcsippantja az új szavakat.

Kedvenc időtöltésük manapság a kirakózás, és már olyan bonyikat összeraknak, hogy megáll az eszem. Nagyival kártyázni is megtanultak, és suli után most az a  menő.

Egymás imásják. A legjobban Fló Szebit, ha sétálunk, fogják egymás kezét. Máté is imádja Flót, de ez egyelőre nem kölcsönös. Fló legtöbbször haragszik Mátéra, mert az felidegeli, nemvitás, ez érthető. Mát és Szeb, hát ők meg seveled-senélküled alapon hol agyonverik egymást, holmeg csodaszépen játszanak.

Az alvás még mindig kényes téma. Maximum egyikük alszik jól, azaz át az iccakát, és ez szinte sosem Fló. Ő többnyire az ágyunkban köt ki, de nembánjuk még. Általában sikerül visszaszoktatnunk az ágyába, de az kb. egykét hétig tart, mert jön egy újabb betegség, ablaknak repülő buta galamb, falról leeső poszter vagy valami hasonló okosság, és akkor megijed, és nem akar egyedül lenni. Vannak rémálmai is, ilyenek a fióknak is voltak ebben a korban, és semmit nem lehet velük csinálni, csak hagyni, hogy kikiabálják magukból. Rémes.

No, legközelebb majd képeket.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home