Szeb, Máté, Fló

Naplószerű, amibe csak nagyritkán van időnk írni

Tuesday, May 01, 2007

Ittvan májuselseje

Tavaszvan, dejófutkosnia. Rettenet éjjel után, bizakodóan tekintünk az újnap elé. Elkezdtük a korábban már alkalmazott "sírásnélküli alvási módszer" ismételt bevezetését, de így, a 3. nap táján egyelőre nemhogy javultvón, de inkább romola a helyzet. Legalább már elalszik szopizás nélkül...
Összefoglalva a majd 11 hónapos babalét ismérveit:
Alvás: Nem létezik. Najó, létezik, de iccak nagyon elaprózott. Napközben kétszunya, anélkül nem műxik Sebi, este 7-8 körül elalvás (már nem a cicin, hanem a kiságyban!), első szopi 1 körül, második 3 körül, és ébredés 5-6 táján.
Evés: Elsősorban szopizás, de egyre többet eszik is. A pépesített dolgokat mind megkóstolja, ha banántartaluk eléri az 50%-ot, akkor meg is eszi. Szereti a túrós dolgokat, meg a joghurttal is elkezdett kibékülni, de a húsos kaják nincsenek ínyére. Elkezdtünk neki szilárd halmazállapotú dolgokat adni: kis kerek puffasztott bigyók képébe. Egy hét próbálkozás után már beletalál a szájába, és szinte alig öklendezik, ha a bigyó nyelvének hátulsó részére kerül. Mindent megkóstol, amit mi eszünk, de többnyire fintorog, s utálja. Tejet is iszik, de csak ímmel és ámmal. Almát védőhálóba burkolva rágicsál, anélkül még nem merünk neki adni, amíg mestere nem lett a rágás művészetének. A cumisüvegről végleg lemondtunk, sokkal szívesebben iszik pohárból, bár a fele mindig a ruháján köt ki.
Beszéd: Elkezdte. Egyelőre még csak mássalhangzókat mond: pö, az apa, tö, az autó, meg még sokminden más, työ, a kutya, cö: a cica meg a csiga. Angolul még nem beszél :)
Játékok: Kedvence az autó (brööbröö). Mindennel lehet autózni, a könyvek sem képeznek ez alól kivételt. Könyvet is szeret olvasni, már kettőt ripityára "olvasott". A toronyrombolás szintén a kedvencek közé tartozik, meg a kosártologatásos sétálgatás. A parkban szeret füvetszaggatni, és minden letépett fúszálat gondosan áttanulmányozni. Imádja a kosárból (vagy bármiből) kiszedegetős játékot, így percekig (!) képes szórakozni. Azt is szereti, ha utána iramodunk, elkapjuk a lábát, és hasán húzzuk. Ilyenkor lekacagja a fejét.
Mozgáskultúra: Négykézláb mászik ezerrel. A szomszéd nőci, aki picikkel dolgozik már százéve, még sose látott babát ilyen sebességgel négykézlábazni. No, el is hiszem, kétlábon alig bírjuk utólérni! A járás éppen ezért nem nagyon érdekli, mert lassú. De már el-elengedi a kezét, és ilyenkor megáll egy-két másodpercig. Ha fogjuk a kezeit, rettenetesen gyorsan lépeget. Mindent gyorsan csinál, na! Nincs neki ideje, kéremszépen lacafacázni!!!
Szocializációs képességek: Avvanneki sok. Mindenkire vigyorog, főleg a nőcikre. Nem fél senkitől, semmiitől, bár a szomszéd kutyája a múltkor kicsit ráhozta a frászt, amikor arconnyalta. A többi gyerekkel is imád játszani, tegnap Charlotte-ot arconcsókolta.
Napirend: (Mondjuk) 6-kor kelés. Játék a kiságyban 15 perecig, aztán felöltözik, és reggelizünk. Főleg én, ő csak ül, és néz, meg kóstolgatja a kis puffasztott bigyókat. Aztán játék, séta, majd 9-10 körül szopi és alvás. 12 körül fel, játék, séta evés, három körül megint elálmos, jön a szopi és az alvás 4-5-ig. Megint játékj, kaja, séta, és végül 7 körül fürdés (imádja, ha megengedjük a vizet a kádban, a földszintről iziben felkúszik az emeletre), szopi, elalvás.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home